designer | researcher | educator

SOFA

Sculpture Objects Furniture Arts

REFRAME
2013

ReFrame, as presented at SOFA Chicago, is a prototype for an installation at UC Davis currently under construction in the Design Department courtyard. ReFrame is a platform for experimentation – an outdoor classroom, a place for groups across campus to come together, and a way to extend the design classroom outside – an incubator for collaboration. Reframe is equally about the communities that produce space as well as the communities that space can produce. In the form presented in Chicago, Reframe was a 20'x20' space created out of perforated vinyl, lit with LED lights to create casual spaces for gathering. This was a collaborative project with Mahan Soltanzadeh, graduate student, who spearheaded the design and developed details.

 
Collaborative Design. Brett Snyder: Project Manager/lead, text, material selection, design construction. Sahoko Yui: Conceptual diagramming, conceptual design, design construction. Mahan Soltanzadeh: design production, design details, design construction. Photo by Professor Brett Snyder.

Collaborative Design. Brett Snyder: Project Manager/lead, text, material selection, design construction. Sahoko Yui: Conceptual diagramming, conceptual design, design construction. Mahan Soltanzadeh: design production, design details, design construction. Photo by Professor Brett Snyder.

In this project we asked the following questions:

What juxtapositions, relationships, and adaptations might produce better learning outcomes and more vibrant spaces?

Key takeaways: ReFrame has one primary principle: re-evaluating resources. This ethos is not limited to objects –the attempt is to consider the places, spaces, and communities that could be leveraged to greater effect. The intention was to transform perforated vinyl, an ubiquitous material used during construction on campus, to create dreamlike spaces, lit from within.

  • We provide an open framework that might allow one material to be tested during a term and later to be replaced with another material. The frames do double duty as shade devises and have the potential to act as scaffolding with a rotating cast of infill material.

  • Essentially, the result is an outdoor pin-up space. But unlike pin-up space, the outdoor classroom has the potential to work with the elements: wind, rain, sun, and temperature.

  • It is located in a public space, not a private classroom. It’s a testing ground, a playground for designers.

For more information click here to see the write up on CODA Worx website.